Tot voor kort kon je nog niet  van de ene naar de andere kant lopen maar inmiddels is Defensie gestopt met het gebruik van de binnenhaven en hebben we de Boardwalk compleet kunnen opleveren . Op 2 juli hebben we op feestelijke wijze de nieuwe Boardwalk geopend met tientallen leden van de community.  Inclusief fanfare,  het hijsen van de Marineterrein vlag en een pop-up bar van   Clubhouse aan de overkant van de binnenhaven. Dank allemaal voor je komst! Hieronder lees je meer over het hoe en waarom van de Boardwalk en het gebruik van de binnenhaven.

Waarom is de Boardwalk aangelegd?

  • De Boardwalk is een nieuwe wandelroute over de binnenhaven en verbindt de Voorwerf met Kade West.
  • De Boardwalk is ook aangelegd om de binnenhaven af te schermen voor bootjes zodat de binnenhaven toegankelijk is voor iedereen en niet alleen voor de happy few. De afscherming van de binnenhaven komt natuurlijk ook de veiligheid van de zwemmers ten goede.
  • Er is ook een historische referentie voor de aanleg van de boardwalk: een eeuw geleden lag er een wandelroute over het water op exact dezelfde plek. Op een bordje aan een van de meerpalen langs de Boardwalk vind je hier een korte uitleg over.

Hoe zit het met zwemmen?

Buurtbewoners hebben de Boardwalk al ontdekt als zwemsteiger maar let op: het zwemmen in de binnenhaven is nog op eigen risico want het is nog geen officieel zwemwater. Dat heeft met de waterkwaliteit te maken, die een aantal jaar achtereen gemeten moet worden en altijd goed moet zijn, maar ook met de toegankelijkheid en de veiligheid. We gaan ondertussen in stapjes wel verder werken aan het inrichten van de binnenhaven voor de sportieve zwemmer. Denk aan boeilijnen, een secondeklok en wellicht ook douches. Ook komen er nog trappetjes her en der aan de boardwalk.

Wat gebeurt er tijdens events als City Swim en Uitmarkt met de Boardwalk?

Tijdens de Uitmarkt gaat de Boardwalk dicht voor publiek want de route is ongeschikt voor grote massa’s.  Er komt dat weekend mogelijk wel een andere verbinding over het water. De Boardwalk is overigens gemakkelijk verplaatsbaar. Voor de start van Amsterdam City Swim bijvoorbeeld wordt de Boardwalk opengemaakt. Na de zomer zal AMS Institute ook de nodige experimenten uit gaan voeren in de binnenhaven, bijvoorbeeld met roboats.

Kan ik nog met m’n bootje komen?

Er kunnen nu geen bootjes meer de binnenhaven in, maar dat betekent niet dat er helemaal niks meer kan. Voor kleine bootjes die tussen de meerpalen door kunnen is ter hoogte van de Commandantswoning een insteekhaven gemaakt voor het ophalen en afleveren van mensen en goederen; een zogenaamde ‘kus-&-drijf’ voor bootjes. Je moet dus wel meteen weer wegvaren. Bootjes afmeren aan de buitenzijde van de boardwalk is ook niet toegestaan, conform de regelgeving van Waternet.

Wat gebeurt er met het boothuis en het pompstation?

Defensie gaat geen gebruik meer maken van de binnenhaven en dus ook niet meer van het boothuis en het pompstation. Het is de bedoeling dat zowel het boothuis als het pompstation door Defensie naar elders wordt verplaatst of gesloopt worden. Dan kunnen ook de hekken eromheen weg. We weten nu nog niet wanneer dit gaat gebeuren.