Op 24 april hebben we een meet-up over de toekomst van de mobiliteit op het Marineterrein gehad. Tijdens die bijeenkomst kwam nogmaals naar voren dat nieuwe bezoekers moeite hebben om hun weg te vinden op het terrein, en dat een oplossing op korte termijn heel gewenst is. Ter plekke hebben we gesproken over wat er al ontwikkeld is, welke problemen en uitdagingen we hebben, welke opties er zijn. Die verkenning heeft goede ideeën opgeleverd, en we hebben beloofd deze week een terugkoppeling te geven over de resultaten en acties. Het ontwerp dat uit de verkenning gekomen is, gaat uit van de volgende principes:

 1. Gebouwen hebben een nummer, dat komt groot en goed leesbaar (hoog) op hoeken van gebouwen, van meerdere kanten op afstand leesbaar.
 2. Deuren hebben letters, die komen goed leesbaar op borden die op de stoep bij de deur staan.
 3. Gebouwen staan aan routes met een kleurcode (bijvoorbeeld geel of rood). Op alle lantaarnpalen langs een route komen kleurbanden met die kleur of kleuren, zodat je visueel de route kunt volgen. We gaan experimenteren met reflecterende elementen in kleur, zodat ook ‘s nachts in lampen van fietsen of auto’s de kleurenbanden zichtbaar zijn.
 4. Aan het begin van een route (c.q. aan eind van de andere kant af gezien) en bij splitsingen of onduidelijke bochten staan totempalen. Aan die totempalen hangen borden met de kleur van de route en welke gebouwnummers te bereiken zijn als je het bord volgt. We hebben nu al negen plekken met totempalen geïdentificeerd.
 5. De totempalen hebben voorbewerkte gaten met schroefdraad, zodat het makkelijk wordt om tijdelijke borden in dezelfde huisstijl (en in de kleur van een route) op te hangen. Bijvoorbeeld voor een event, of bij een omleiding. Wij zorgen voor een voorraad lege bordjes.
 6. Bij de totempalen (niet alle maar wel als streven) staan borden met de plattegrond. Op de plattegrond staan de gebouwen (met nummers), en de routes in kleur.  We kijken nog naar een legenda met namen van bedrijven per gebouw.
 7. Kattenburgerstraat 7 is vooralsnog de hoofdingang waar we alle nieuwe bezoekers en het verkeer naar toe willen trekken. We willen buiten de muur een plattegrond plaatsen. Net na de poort komt een goed zichtbare totempaal die gebouwen en routes meteen aangeeft. Bij Kattenbugerstraat 5 en bij de fietsbrug over de Dijksgracht komen ook borden en totempalen.
Google Maps

Voor de vindbaarheid via Google Maps hebben we een standaard aanduiding bedacht, in de zin van “Marineterrein, Gebouw 003G, Kattenburgerstraat 7, 1018 JA, Amsterdam“. Je kunt als je je organisatie zoekt in Google Maps die manier van adres aangeven toevoegen of aanpassen, en de pointer precies op het juiste gebouw plaatsen. Voor het gemak hebben we dat voor de meeste van jullie, waar Google ons dat toestond, al gedaan.

Dit komt er nog op korte termijn:
 • Een (bestaande) plattegrond buiten de poort bij nummer 7.
 • Een totempaal na de poort
 • Kleurgecodeerde routes
Dit komt daarna:
 • Meer totempalen
 • Nieuwe plattegronden
 • Gebouwnummers
Meer…

Bij de borrel op 17 mei bij Clubhouse zullen we de ontwerpen laten zien en toelichten. Als er nog vragen of suggesties zijn, aarzel niet om te reageren naar herman@marineterrein.nl.