Locatienet is ongeveer 15 jaar geleden als  een van de pioniers op internet gestart.  Op  internet ‘had je toen’  startpagina, de ilse zoekmachine, Planet Internet,  Worldonline en nog een hele lijst die wel al lang en breed vergeten zijn.  We begonnen met het online aanbieden van kaartmateriaal van de topografische dienst, vandaar de naam Locatienet.  Later voegden we daar een routeplanner aan toe die we Routenet noemden en toen deze veel populairder bleek te zijn lieten we Locatienet daarin opgaan.  Een aantal jaren stonden we steevast in de top 25 van meest bezochte websites in Nederland wat ons reclame inkomsten opleverde en een platform om aanverwante diensten aan de man te brengen.  TomTom bestond nog niet een veel mensen gingen met een printje van Routenet op pad.  Routenet is nog steeds een goed bezochte website maar onze focus ligt tegenwoordig meer op toepassingen gericht op het optimaliseren van mobiliteit waarbij we gebruik maken van de technologie die we in de afgelopen jaren hebben ontwikkeld.

De afgelopen paar jaar hebben we bijvoorbeeld een app ontwikkeld die automatisch al je verplaatsingen meet en analyseert.  De metingen worden verzameld op een platform dat vervolgens ‘incentives’  uit kan delen om je gedrag te beïnvloeden.  Binnen het beter benutten programma van I&M doen we momenteel een aantal projecten waarbij we met deze app forenzen belonen als ze op de fiets naar het werk gaan.  Op deze manier hebben een kleine 20.000 fietsers miljoenen fietskilometers verzameld die naast het mijden van de spits een schat van informatie opleveren.  Door deze fietsritten te analyseren kun je bijvoorbeeld kijken waar fietsers vertragingen oplopen of om moeten fietsen.  Op basis hiervan kun je beslissingen nemen om de fietsinfrastructuur te verbeteren door het aanleggen van een brug of het anders programmeren van een verkeersregelinstallatie.  Een ander project waar we momenteel aan werken richt zich op het verbeteren van de doorstroming van verkeer door de automobilist te voorzien van relevante informatie. Nieuw binnen dit project is dat de app die we aan het ontwikkelen zijn op ongeveer 700 kruispunten in Nederland zal kunnen  ‘praten’ met de verkeerslichten.  De app vertelt het verkeerslicht dat jij er aan komt zodat daar rekening mee gehouden kan worden en het verkeerslicht vertelt jou vervolgens hoe lang het nog gaat duren voordat er groen komt.

Bij de projecten die we doen komt altijd een hoop data kijken, statische data zoals wegennetwerken maar ook meer en meer sensoren die vertellen hoeveel voertuigen ergens rijden en hoe hard of data van weerstations die we kunnen koppelen aan het gedrag van fietsers.  We zijn dan ook altijd op zoek naar wat nieuwe technieken zoals bijvoorbeeld Lora of Beacons  kunnen bijdragen aan verzamelen van informatie over verkeer.

Sinds half Augustus zijn we gevestigd op het Marineterrein en zouden het leuk vinden om van de andere bewoners te horen of er aanknopingspunten zijn om eventueel gezamenlijk iets te ondernemen.  Wij zijn goed in techniek maar werken vaak met partijen samen er voor kunnen zorgen dat we met een goed concept en marketing de juiste doelgroep kunnen bereiken.

Sebastiaan Raaphorst, Locatie.net