De Voorwerf is op de schop gegaan, met als doel om het parkachtige karakter van de Voorwerf te versterken. Onnodige bestrating – en dus ook een aantal parkeerplaatsen – verdwijnt, daar komt veel gras  én een jeu de boules baan voor in de plaats. Parkeren kan alleen nog langs gebouw 003 waar de straat intact blijft.

Op 25 mei hebben we jullie over de werkzaamheden geïnformeerd via de Whatsappgroep, via de community site en Slack, daarnaast hebben we een aantal mensen persoonlijk op de hoogte gebracht, op 28 mei zijn de werkzaamheden reeds gestart.  Dat ging nogal snel, maar we moesten in dit geval snel schakelen, op het moment dat de aannemer kon, zijn we aan de slag gegaan. De werkzaamheden duren nog tot medio juni.

Ontwerp

Een deel van de bestrating gaat verdwijnen, hier komt gras voor in de plaats. Het idee is dat de Voorwerf straks een open, groene ruimte is waar vanzelf natuurlijke doorgangen en ‘olifantenpaadjes’ ontstaan.  De klinkers die verdwijnen worden zo veel mogelijk hergebruikt, bijvoorbeeld voor de fundering van de jeu de boules baan die bij Pension Homeland wordt aangelegd. De actie om de Voorwerf te vergroenen is geïnspireerd door het oorspronkelijk ontwerp van het Marine Etablissement uit 1961; de gebouwen waren aanvankelijk gesitueerd in een tapijt van groen (zie Cultuurhistorische verkenning Marineterrein uit 2018).  In de Pdf’s hieronder kun je de bestaande situatie met de nieuwe vergelijken.

Parkeren

Zoals gezegd zal het autoparkeren nog wel mogelijk zijn langs gebouw 003, maar niet meer bij gebouw 002. Direct rondom gebouw 002 komt wel een veel bredere stoep in verband met de vele fietsen die hier worden geparkeerd. Rondom dit gebouw zul je dus juist meer tegels zien. De electrische laadpalen (waar je overigens ‘sociaal’ kunt laden; het apparaat klikt automatische af zodat een ander ‘m kan gebruiken) verplaatst naar gebouw 003 A.

Maaiveld Voorwerf bestaand

Maaiveld Voorwerf nieuw